Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Att smörja läder

Kategori: Hantverk, Reenactment, Skinn och läder

 
September börjar närma sig sitt slut och för de flesta är också medeltidssäsongen över, om det inte kvarstår någon tur till Tyskland eller Italien förstås. Det borde innebära att en massa dräkter nu är ordentligt tvättade, strukna och ihopvikta i väntan på våren. Filtar, madrasser, skinn och kuddar är vädrade och piskade. Alla bägare, tallrikar och skedar är diskade och knivar och andra vapen är rengjorda och inoljade.
Men en sak brukar åtminstone jag slarva väldigt med och jag vet att det finns fler.
 
Så nu skall vi prata lädervård! 
 
Läder är en fantastisk naturprodukt med oanade förmågor. Det är segt och slitstarkt, det går också att forma och härda, det kan göras vattentätt och ändå andas. Men också den dyraste sko (kanske framförallt den!) behöver omvårdnad för att hålla. De två största farorna är genomblötning och uppvärmning. Båda delar kan fullkomligt fördärva den allra mest välarbetade lädersak om man inte aktar sig. 
Välsmort läder stöter ifrån sig väta, det tar lång tid att få det helt genomsurt. Men om man ändå lyckats är det första som händer att lädret blir sladdrigt och helt tappar formen. När det sedan torkar tenderar det att bli väldigt hårt och sprött och dessutom kan det anta fel form. För varje gång läder blir genomblött sköljs en del av garvämnena och fetterna ur och om man inte ersätter dessa kan det till slut vara för sent.
 
Det är frestande att snabbtorka ett par blöta kängor, både vanliga och medeltids-, på elementet eller framför den öppna elden. Men vid temperaturer över 40 grader förlimmas läder och när det väl förändrats kemiskt finns det inget annat att göra än sophinken.
 
Normalt svettas man ca 6 cl per dag och fot, detta är också något att ha med i beräkningen då mycket av svetten sugs upp av skorna och så småningom ändrar formen på skon, vattnar ur garvämnen och torkar ut dem. Samma sak gäller också t.ex. seldon och rustningsplagg av läder som också är hårt utsatta.
 
Så hur skall man då bete sig? Du kommer hem från ett evenemang med ett par genomsura, leriga skor i en plastpåse.
Först och främst: packa upp dem! Antar att det inte bara är jag som glömt det någon gång... (Första hjälpen vid mögligt läder är annars att skura bort det med ljummet vatten och såpa och sedan skölja i vatten med lite ättika i)
Ta bort all smuts med en fuktig trasa, det brukar räcka i de flesta fall om man bara är lite envis. Försök att inte blöta ned skon för mycket. Se till att också sulorna är fria från grus och smuts. Ställ på tork på ett torrt och varmt ställe, men absolut inte för nära värmekällan! Vänd dem ofta under torkningen. 
 
Ett knep när man smörjer in läder är att göra det då det är lite fuktigt, t.ex. när skorna blivit lite halvtorra och börjar kännas stabila igen. Torra läderföremål kan man om man vill fukta försiktigt med ljummet vatten på en trasa, detta vågar jag dock inte rekommendera eftersom det är mycket som kan gå fel med läder, vatten och värme. Men har ni koll på vad ni gör och inte brukar glömma saker halvfärdiga så är det bästa sättet att verkligen få fettet från smorningen att gå in i lädret. 
 
 
Viktigast med lädersmorning är att den bara innehåller naturliga ingredienser. Konstgjorda substanser och petroliumprodukter har ingenting på läder att göra, de skadar mer än de hjälper. Läs på baksidan på produkterna eller ännu bättre; koka själv! Bivax, tjära, naturliga oljor såsom rapsolja och olivolja och animaliska naturfetter (lanolin, talg) är ok. Det är bättre att smörja med matolja än med vaselin.
Eftersom Janne säljer lädersmorning på grävlingsfett blir jag lite partisk nu, men det absolut bästa naturfett jag testat kommer från grävling. Sältran har liknande egenskaper men inget jag rekommenderar på grund av doften.
När man rensat grävlingsfett blir det flytande i rumstemperatur och håller sig i flera år utan att härskna, blandat med vax och lite trätjära blir det en perfekt lädersmorning som verkligen går in på djupet. 
Hursomhelst: ta lite lädersmorning/olja/naturfett på en trasa och gnugga in med roterande rörelser. Även på metalldetaljer som då får ett bra rostskydd. Om lädret är fuktigt, låt torka under kontrollerade former. Skoblock eller tidningspapper är bra för att återge blöta skor sin ursprungliga form. Torka av eventuellt överflödigt fett. Färdigt för vinterförvaring!
Se dig nu omkring. I din omgivning finns moderna skor, väskor, jackor, hundkoppel med mera i skinn och läder. Smörj in dem också när du ändå är igång, de behöver det garanterat! Är du osäker på hur just din lädersmorning reagerar på produkten i fråga, testa först på ett undanskymt område. 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: