Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Historiska Kompaniet

Kategori: Allmänt, Hantverk, Reenactment, Skinn och läder

 
Har ni varit i Gamla Linköping? Om inte, så är det läge att ta en tur dit nu. Har ni varit där förr så vet ni att det är en plats väl värd att återvända till, gång på gång. Och nu mer än någonsin tidigare, för nu har Historiska Kompaniet öppnat! 
 

"Ambitionen är en stämningsfull butik med allt som behövs för den som är intresserad av 1800-talet. Butiken säljer bland annat käppar, hattar, accessoarer, böcker, heminredning och leksaker. Fokus ligger på 1800-talet, men butiken har även varor från andra tidsperioder.

Lokalen kommer också att innehålla ett skomakerimuseum där man kan se gamla verktyg, maskiner och tekniker för skomakeri från förr i tiden. Det går även att få nya skor tillverkade enligt gammal klassisk stil."

Männen bakom Historiska Kompaniet är Molle Johansson och min vän Ludvig Gustavsson, två välkända namn i reenactor-sammanhang. Jag tror de flesta känner till Ludvigs närmast magiska förmåga att nosa rätt på spännande föremål från det förgångna, jag känner inte heller någon som är så pass mångsidig och kunnig som han när det gäller hantverk. I över tio år har jag varit med honom på marknader och i second handaffärer och förundrats, för inte nog med att han vet vad varenda pryttel använts till, han vet också var och under vilken tidsperiod! Allt med tillhörande källhänvisning, förstås. Genom åren har hans intressefokus förflyttats från vikingatid via medeltid fram till 1800-tal och tidigt 1900-tal utan att de tidigare perioderna för den skull fallit i glömska.
 
För mig ÄR Ludvig Gamla Linköping och det har han varit sedan långt innan han faktiskt började jobba där.
Ett besök hos honom och Karin i Linköping innebar ofta också ett besök i Knyppelboden, i Handelsboden och i Leksaksaffären. Eller bara en promenad i trivsamma miljöer, som alltid blev mer spännande i Ludvigs sällskap. På sätt och vis kändes det nästan lite synd när han skaffade sig sitt skomakeri, inte för att han inte är oerhört kunnig och påläst på både skor, material och maskiner, utan kanske just därför. All den kompetensen till att "bara" tillverka skor i en källare?! Särskilt som det verkligen saknas ett skomakeri i Gamla Linköping.
När Chokladboden bytte lokaler och ett tillfälle öppnade sig sa jag för första gången inte "nej du är inte riktigt klok!" till ett av Ludvigs projekt, utan "Ja, äntligen!" (Vill jag minnas det som i alla fall...)
När sedan Molle kom med ombord slutade jag oroa mig helt, det här kommer att bli riktigt bra!
 
Nu har Ludvigs fina skomakeri fått det mer rättvisa epitetet skomakerimuseum och produktionen kommer att ske för öppna ridåer de dagar turistgenomströmningen är lite mindre. Årsvis samling av prylar och kunskap får äntligen sin mening och Historiska Kompaniet får ett minst sagt spännande utbud.
 
Jag själv slog till på en seglarmakarhandske till Janne och testade en rad tjusiga hattar, men vad sägs om medeltida kryddblandningar, (signerade medeltida mästerkocken Sebastian Karlsson) griffeltavlor, korsettfjädrar, vintagekläder, karameller, påfågelfjädrar, spännen, bokbeslag och mycket, mycket mer!
 
 
När vi kikade in som hastigast i söndags möttes vi av ett "välkomna in" från Molle, trots att butiken var full till bristningsgränsen av besökare. Både han och Ludvig är verkligen som klippta och skurna för rollen som butiksinnehavare, välklädda, vänliga och pålästa cirkulerar de runt och ger besökarna den där lilla extra upplevelsen.
 
Nu väntar vi bara på att kaffeserveringen skall komma igång också, Linköping ligger nämligen på perfekt kaffepausavstånd från både Ljungby och Gräsö!