Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Facit på fläderbärsfärgning

Kategori: Hantverk

Äsch, det var ju ingen som vågade gissa! Så här blev det iallafall:
 
Från vänster till höger: Förstabad; två härvor tidigare färgade rosalila med fläderbär, nu överfärgat med fläder+vinäger. Andrabad; två härvor alunbetat, ofärgat garn i samma bad som ovan. Tredjebad; två härvor alunbetat, ofärgat garn i samma bad som ovan+salt. Fjärdebad; härva 1, alunbetad, bad som ovan+salt och vinäger. Härva 2, alunbetad, bad som ovan+salt. 
 
 
Inte riktigt det jag förväntat mig! Här kommer några bilder från själva processen så att man kan följa färgförändringen. (Jag har fotat under tredjebadet, så resultatet kommer att bli mintgrönt.)
 
När man tar garnet ur grytan har det fortfarande "förväntad" lila färg, nedan ser man hur mycket som fälls ut i första sköljvattnet.
 
 
Allteftersom man sköljer blir garnet mer och mer ljuslila.
 
 
Sen börjar man fundera på om det börjar bli fel på ens färgseende, garnet ser ju mer och mer grått ut! (Även förstabadet gick igenom denna process, trots det ärtgröna resultatet senare)
 
 
Jodå, visst har det blivit helt grått! Även efter sex tidigare härvor blir man ganska nervös i det här läget.
 
 
Men det är fortfarande mycket färg i sköljvattnet och efter ytterligare några bad tonar en mild, mintgrön färg fram. 
 
 
Det var inte direkt vad jag tänkte mig när jag började det här projektet 2010, men visst blev det ganska bra ändå?! Eftersom det blev lite många härvor med mintgrön funderar jag på om man skall gå vidare och efterbehandla med någon kemikalie eller färga över med annan växtfärg. Sedan skall jag sätta upp prover i fönstret för att testa om ljushärdigheten är så illa som man brukar säga om fläderbär.
 
En sak vet jag dock bestämt! Jag tänkter aldrig någonsin färga håret på den här ön!
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Janne säger:
    2013-10-04 | 01:02:30

    Så länge du inte färgar håret med fläder så går det nog bra:)

Kommentera inlägget här: