Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Vård av skinn- och lädersmycken

Kategori: Grävlings Naturprodukter, Hantverk, Skinn och läder

För ett tag sedan fick jag och Janne vara med om en rolig sak; vi fick vara med och ta fram ett läderbalsam speciellt lämpat för smycken. Mig veterligen finns det inte något sådant på marknaden sedan tidigare samtidigt som det verkligen finns ett behov, vilket gör det hela ännu mer spännande. Dessutom fick jag lov att kombinera två av mina stora intressen här i livet; lädervård och smyckevård. 
 
Det är Jessica Lorin på Jess of Sweden som gav oss uppdraget, som ett komplement till hennes tenntrådsarmband. Trevligt initiativ som visar på omsorg om kunderna tycker vi. För ju bättre man vårdar ett smycke, destå längre tid håller det. 
Efter lite brainstorming och provkokning var receptet klart. Jessica ville ha en produkt som vårdar, skyddar, rengör och förlänger livslängden på läder utan att kladda, färga av sig, fastna i tenntråden eller härskna. Vår lösning blev en fast salva på skyddande bivax, rengörande citronolja, konserverande tjära och så superingrediensen nummer ett: Ett fett som varken är för rinnigt eller för hårt, som går in och vårdar på djupet och som dessutom är helt naturligt. Gissa vilket?! ;) 
 
Tillverkning pågår
 
Resultatet blev vädligt bra, så jag tänker faktiskt passa på att rekommendera Jess of Swedens läderbalsam till alla som har smycken av skinn och läder.
Hur vårdar man då bäst sitt lädersmycke? Först och främst måste man vara medveten om att det finns många olika sorters skinn och läder, men att samtliga faktiskt kommer från ett djur från början. Det skall alltså bemötas med respekt, en gång i tiden satt det på en varelse som levde och andades.
Beredningsmetoder, infärgningar, inplastningar o.dyl. kan göra en hud nästan helt homogen och ge den diverse egenskaper som säkert är bra på sina vis, men inte alls särskilt naturliga. 
Har man tur, som när man köper armband från Jess of Sweden, är ens smycken tillverade av vegetabilgarvat skinn. Det betyder att det har kvar sina naturliga egenskaper och särdrag och du får ett smycke som lever, formas, förändras och åldras med stil. De egenskaperna har inte kromgarvat skinn (den absolut vanligaste garvningsmetoden) alls, det ser ut och uppför sig likadant ända fram till slutet. Något man kan tycka är praktiskt, men det är också väldigt tråkigt. 
 
När det kommer till skötsel gäller i stort sett samma regler för alla sorters läder, oavsett beredning. Det är dock alltid smart att höra med butiken/tillverkaren om det finns några särskilda förhållningsregler för just ditt smycke. 
 
 
1. Låt aldrig ditt lädersmycke bli blött eller fuktigt. Den första och gyllene regeln om man vill ha kvar sitt smycke länge. Utsätt det ALDRIG för dusch, bad, diskning, regn, svett etc. Ta ALLTID av det när du tränar och när du skall sova. I sömnen kan du dessutom skada det och ditt smycke mår bra av att få vila över natten. Ett bra sätt att undvika att armband får "klockarmbandssyndromet", dvs. sur svettlukt är att välja ett armband tillräckligt långt så att det inte stasar och skär in i armen. Har ditt lädersmycke ändå blivit fuktigt, låt det torka på luftigt ställe och framförallt; låt det vila tills det är helt torrt igen. Precis som med fuktiga läderskor behöver ditt smycke få återhämta sig mellan varven. Annars spelar det ingen roll hur dyrt och exklusivt det är, för det kommer surna, bli smutsigt, gå sönder eller fördärvas på annat sätt. 
 
2. Förebyggande åtgärder. Redan innan första användningen är det smart att smörja in ditt lädersmycke för att skydda det mot smuts, fukt och fläckar. OBS! Detta gäller ej smycken i mocka, dvs. skinn utan narv (hudsida). Jess of Swedens smyckebalsam är gjort speciellt för smycken av skinn och läder men alla sorters naturfett går nog bra att använda bara man är försiktig och testar på en liten yta först. 
 
Jess of Swedens läderbalsam på vegetabilgarvat läder, före och efterbilder.
 
En del rekommenderar att man använder petroleumprodukter, men gör inte det! Det är varken snällt mot smycket eller mot din hud. Läs alltid ingredienslistan på smörjan du använder, finns det ingen så välj något annat! Har smycket sömmar, metalldetaljer, tygdetaljer etc. måste du vara mycket noga med att inte komma åt dem med smörjan. Det är därför vi valde att göra smyckebalsamet lite hårdare än vanlig lädersmorning. Använd t.ex. en tops för att applicera på knepiga ställen och eftertorka med en torr trasa. Fett som blir liggande i sömmar och veck kan härskna, skada tråden m.m Jess of Swedens smyckebalsam fungerar genom att bivaxet lägger sig som en skyddande hinna som skyddar smycket mot fukt, smuts och slitage samtidigt som fettet smörjer och mjukar upp på djupet. Tänk på att all insmörjning gör skinn mörkare och glansigare, även det fett din hud producerar. Äkta läder tenderar att bli mörkare och glansigare med användning, det är ett kvalitetstecken.
 
 
 3. Smyckevård. Tvätta aldrig smycken i skinn och läder om du kan undvika det. Smörj istället in det med jämna mellanrum. Genom att eftertorka med en mjuk trasa kan man avlägsna smuts, överskottsfärg och till viss del dålig lukt. Sminkrester, damm etc. kan försiktigt torkas bort med en torr trasa innan smorning. Måste du tvätta; använd vanlig hård tvål och ljummet vatten. Försök att inte blöta ner smycket mer än absolut nödvändigt. Har det blivit helt genomblött kan det tappa formen (gäller framförallt vegetabilgarvade smycken.) Lägg det då försiktigt plant och luftigt, ej varmare än 38 grader och ej i närheten av metall. När skinnet återigen känns fast kan du smörja noggrant och eftertorka med en torr trasa. 
 
4. Förvaring. Mellan användningarna skall ditt lädersmycke förvaras torrt, mörkt och dammfritt. Det är väldigt viktigt att smyckena inte är fuktiga då du lägger dem i ask, påse eller smyckeskrin, för då kan de mögla! Låt torka luftigt först. Förvara aldrig ditt lädersmycke i närheten av metall, det kan ge fläckar på ljust läder. 
 
Hittade du den här instruktionen för sent? Har ditt smycke av skinn eller läder redan torkat ut och spruckit, ruttnat, möglat, gått sönder eller luktar död hund? Trist, för då är det tyvärr inte mycket annat att göra än att köpa nytt. Se kostnaden för det nya smycket som "lärpengar" och se till att vårda det bättre istället. 
Kommentera inlägget här: