Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Att se på andra sätt

Kategori: Allmänt

På auktionen i lördags ropade jag hem två stora kartonger med blandad bråte, mest för en lampas skull, men jag hade även spanat in ett gäng med vaser. Nu när jag har möjlighet att plocka nästan obegränsade mängder blommor och dessutom har plats för dem inomhus, känns det kul med lite uppdatering på vasfronten. 
Dock följde det ju med mycket annat jag var mindre sugen på. En lampa av krabbklor, till exempel!
Redan på håll såg jag en klumpig ljusstake i glas och när jag kom hem var den det första jag tänkte sortera bort, förutom att den var stor och ful så gillar jag inte ljusstakar och ljuslyktor!
Att köpa begagnade saker är lite speciellt, det handlar ändå om en annan människas bohag. Något som älskats och vårdats ömt, eller som glömts bort i ett skåp och aldrig ens använts.
Nu skall saken återigen få ett sammanhang, en ny chans att bli omtyckt, bli speciell just för mig. Eller bara förpassas till en ny låda på väg mot nya äventyr. 
Kanske var det någon sådan fundering som fick mig att titta till lite extra på den fula glasljusstaken, och jag insåg att den var helt ihålig.
Och den fula ljusstaken bytte med ens skepnad i mina ögon till en smäcker vas!
Nu står den i fönstret i sitt nya sammanhang och gör mig glad varje gång jag ser den.
 
 
 

Pigment och pigmentering

Kategori: Hantverk

 
Förra veckan var vi på ett länge efterlängtat besök till Gysinge. Äntligen dags att shoppa pigment! Tyvärr var utbudet allt annat än stort, de satsar ju på färdigblandad färg, men det blev några kilo(!) ändå så får vi komplettera med lite grönt från lokala färghandeln (som bara har pyttesmå burkar, men i fallet grönt känns det som att vi klarar oss ändå!)
Tre liter linolja och en ny, fräsch kedja till luckan ovanför spisen blev det också. Och den fina handboken man får med gratis(!) om man handlar för över 500:- Perfekt med kulörprover och mängder av tips. 
 
 
Igår var det återigen auktion i Söderboda, eftersom Janne jobbade var svärfar snäll och följde med mig. Oj, vad han fick bära! Roligaste fyndet var nog en liten spånkista på ben, komplett med lock.Perfekt till pågående arbeten. Den är ofärgad ännu så länge, så det blir nog till att testa pigmenten på den. Jag googlade på "spånkorg" och "spånkista" för att få inspiration, och insåg till min förskräckelse att shabby chic drabbat även dem. Nå, kladdigt vitmålat är inte riktigt min grej, så jag gick vidare till Digitalt Museum och konstaterade att konstig smak inte är ett nytt fenomen! Men visst är det mycket charmigare med färg?! 
 
NM.0266489 Gåva 1961
 
Den här gillade jag verkligen, men det fanns inte många målade spånkorgar att studera på så jag tar gärna emot tips på fler.
 
158288 Korg, spånkorg m. lock o grepe, mål i färger, märkt SOD 1875, målning av Mill d.y., fr. Ärnäs, Lima sn, Dalar. G 31/8 1926 Herr Mill Johan Olsson, Ärnäs, Lima. gm. amanuensen S. 
 
Idag blir det förhoppningsvis pigmentblandning hela dagen!
 
 

En sabotör i huset

Kategori: Allmänt

Det är sannerligen inte lätt att försöka slå sig fram i benkokarbranschen när någon i huset hela tiden motarbetar en.
 
 
Janne har tidigare fått ett antal grävlingskranier och nötskrikevingar söndertuggade, idag var det ett av mina ben som strök med. Morr!
 
Vem då? Va, skulle det vara JAG? Inte en chans! Jag har legat här hela tiden...