Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Gula löv och gröna tomater

Kategori: Allmänt

Nu är det officiellt.
 
 
Hösten är här, också hos oss på Gräsö. Det tog lång tid i år, så sent som förra helgen kunde man fortfarande inte tro annat än att det var augusti. Strålande solsken, gröna träd, blå himmel och blått hav. Men nu har kylan kommit smygande och med den höstfärgerna. 
 
 
Idag plockade jag in tomaterna, som klarat sig utomhus fram tills nu. Nästan en hel tiolitershink blev det. Dags för stekta gröna tomater?!
 
 
 Nu ligger de och mognar till sig (förhoppningsvis) i köksfönstret där Janne precis satt tillbaka fönsterbrädan efter att ha tilläggsisolerat. Vi börjar bli rustade för vintern.
 

Röda vantar och honungsljus

Kategori: Hantverk, Nålbindning

 
Så var de då färdiga, På Väg-vantarna. Jag fick dem färdiga precis i tid till Öregrunds Marknad, så det blev lite nytt bland det "gamla vanliga" i nålbindningshörnan.
 
Vantar med nålbundna dekorblommor.
 
De är hur mjuka och härliga som helst, jag kan verkligen rekommendera garnet från Yllet, Ullgarn extra 2 heter det. Färgen är mycket finare i verkligheten, rött är ju helt hopplöst att fota! Nästan lika illa som svart, eller metall...
 
Annars har vi gjort honungsljus, ett komplement till de ganska starkdoftande och mörka tjärljusen. Det var riktigt kul, massan som består av bivax, stearin och honung ser ut som vit choklad och beter sig helt annorlunda mot tjärmassan. Trevligt med ljusa fläckar på golvet som omväxling! 
 
Honungsljus och tjärljus på Öregrunds Marknad. 
 
Jag har fortfarande inte blivit av med bihåleinflammationen jag skrev om sist, irriterande värre! Sitter faktiskt på Akademiska just nu och väntar på att spola näsan. Igen. Men så fort jag är piggare har jag en riktig godislåda som väntar på mig, den kom med posten förra veckan. 
 
Leverans från Ullcentrum på Öland. Ren tovningslycka!
 
Jag bara längtar efter att sätta igång! Tomtar och grävlingar (såklart) skall det bli.
Avslutar med bild från kombinerat kvällsmys/bränntest. Nio timmar+ är väl inte dåligt för ett stöpt ljus?!