Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Badortsdagarna 2015

Kategori: 1800-tal, 1900-tal, Grävlings Naturprodukter, Hantverk, Reenactment

 
Så var 2015 års badortsdag till ända. Vi hade förberett oss med ljusstöpning och taklagning, kaffe, mackor och fikabröd. I år hade vi dessutom extra fint sällskap i form av Historiska Kompaniet.
 
 
Solen strålade från klarblå himmel. Underbart, men tyvärr var det nog många som drog till havs istället för in till Öregrund. Trevligt hade vi dock ändå!
 
 
 
 
Lördagens outfit. På tal om sådant, är det någon som sett senaste nytt på H&M?
 
 
Bild från hm.se
Är det måhända Janne som inspirerat? Stilig är han iallafall i sin vegamössa. 
 
 
Själv testade jag de pussande minkarna som accessoar.  De var förbluffande varma och blev omåttligt beundrade. Dock gjorde solen att jag ganska snart behövde lägga av mig dem.
 
I kön till färjan tidig lördagsmorgon. 
 
Trots värmen börjar man känna att hösten kommer smygande. Kvällarna är mörka, morgnarna kalla och daggdränkta. Skogen dignar av svamp och bär, nu börjar också lingonen mogna.
 
 
Visst är vi privilegiade här i Norden med våra växlande årstider!
 
 
 
 

Nytt användningsområde för sparade skatter

Kategori: Allmänt, Hantverk, Nålbindning, Sömnad

 
 
Ibland sparar man på sig saker man egentligen inte har någon användning för, bara för att de är för fina för att slänga. En typisk sådan grej för mig är de fina små säkerhetsnålar som håller fast prislappen på Noa Noas kläder. Jag använder sällan säkerhetsnålar i vanliga fall och dessa är så hopplöst små och dessutom mjuka att de känns helt oanvändbara. Men som sagt lite för fina för att göra sig av med. En hel liten samling lyckades jag få ihop innan jag faktiskt kom på ett alldeles utmärkt användningsområde.
 
 
 
Nålbindningsmarkörer!
Perfekt för mig som aldrig räknar maskor och dessutom ser det snyggt ut också.  Vanliga stickmarkörer är oftast i plast och glada färger, till nålbindning känns det bättre med något mer diskret. Särskilt om man skall nålbinda publikt i något historiskt sammanhang. 
Återvinning alltså, men samtidigt också en anledning att shoppa mer kläder. Oops!

Sommaren så här långt

Kategori: 1900-tal, Allmänt, Grävlings Naturprodukter, Hantverk, Nålbindning

Juli brukar alltid vara en händelserik månad och i år var definitivt inget undantag! Efter en helt otrolig konstvecka fortsatte det bara att spinna på med marknader, event, försäljning och slipjobb. Bland annat fick vi åka fiskebåt ut till ön Rävsten för att sälja på Rävstensdagen. 
 
 
Våra odlingar hinner vi inte med, men några tacksamma plantor växer ändå här hemma. Som tur är finns det iallafall gott om blåbär och hallon i skogen så lite skörd blir det.
En stor del av mitt pysslande i juli har varit att göra örhängen av nötskrikefjädrar och fasanfjädrar. Lite otippat men kul att vi säljer så mycket av dem!
Lite annat småpyssel har jag dock hunnit med, bland annat varpat en brickväv.
Jannes slipningsverksamhet börjar ta fart, han är väldigt duktig. En riktigt driven marknasdförsäljare har han blivit också!
 
Jag har slagit till på en ny mobiltelefon, stor som en halv surfplatta och med superkamera. I samband med det skaffade jag också ett instagramkonto till företaget (https://instagram.com/gravlingsnaturprodukter/) Kolla gärna in där också, det är ett öppet konto så man måste inte ha Instagram själv.
 
Mest gillade bilden ännu så länge...
 
Lite semester hann vi också med, det blev en tvådagars snabbtur till Dalarna. Jag misstänker att det inte är alla som känner sig precis som hemma när de kommer till Zorn-gården, men det gjorde vi! Ett besök rekommenderas för övrigt varmt, vi la i pengar för två timmar i parkeringsautomaten men fick fylla på för ytterligare två för att hinna med alla roliga visningar och spännande utställningar. Ett intressant par, Emma och Anders Zorn, långt bortom nationalromantiken...
 
Resan kom att tjäna som stor inspiration för oss båda och den lilla dalahästen på bilden kommer förhoppningsvis att leda till ett väldigt roligt projekt! 
 
Nu är det bara att se framåt mot en solig och vacker höst, aldrig i mitt liv att jag trodde jag skulle ha det så bra och så roligt som jag har det nu!