Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Smygpremiär!

Kategori: Hantverk, Nålbindning

Det är inte bara på Historiska Kompaniet det är nyheter på gång i vår, även Janne har uppdaterat sin hemsida: www.gravlingsnaturprodukter.se 
Det är påfyllt med knappar i rådjurshorn och även lite nålbundet. Men en nyhet har inte hunnit komma ut än, den tänkte jag smygvisa här först!
 
Igår blev nämligen det allra första nålbindningsörhänget klart, en miniatyrnål av älghorn på ca 4cm fäst i en krok av äkta silver.

 
Jag tycker själv att det blev riktigt häftigt. Enkelt och rent i formen, ganska diskret och ändå anslående. 
60:-/st kommer de att kosta, eller 120:-/paret (inklusive moms). Även om de inte finns på hemsidan än går de att beställa här: http://www.gravlingsnaturprodukter.se/225177791
På hemsidan finns det såklart också lite större nålbindningsnålar, både i älghorn och i trä att köpa, samt en instruktion för den som ännu inte lärt sig nålbinda.
 

Vårnytt på Historiska Kompaniet

Kategori: Allmänt, Reenactment

 
För någon vecka sedan var vi och hälsade på hos Ludvig och Molle i Gamla Linköping igen. Gissa om det har hänt saker i butiken! Hela butiken är ommöblerad och välpåfylld, kassadisken är flyttad och man känner sig otroligt välkomnad när man kommer in. 
 
 
Janne spanar, är det kanske paraplystället han siktat in sig på? Nej, det var kaffet, som vanligt! 
 
 
Karameller i mängder! Blir man inte nostalgisk så säg? Men ser ni vad polkagrisarna är upphängda på?!
 
 
Vem vill inte ha en äkta Cthulhu-champagnekyl i nysilver?! Det finns dessutom flera, så man behöver inte vara rädd för att sabotera den tjusiga upphängningen.
 
 
Läskiga skruvar med nytt, trevligare användningsområde som bokstöd.
Vi fick också följa med upp på ovanvåningen som ännu så länge är lager (mycket välordnat sådant) men som snart kommer att bli del i butiken. Antagligen kommer det att bli klädförsäljning där, men förhoppningsvis också lite plats över för föreläsningar och kurser! 
Bland papp och kartonger fann vi den här skönheten:
 
 
Är hon inte helt bedårande så säg?! Vilket underbart ansikte! Vare sig man vill använda henne som miniatyrkläddocka (jag blev jättesugen på att sy små klänningar!), som smyckehängare eller bara som en vacker dekoration passar hon perfekt överallt. Jag har hört att priset endast kommer att bli 380:- så det är bara att skriva upp på önskelistan!

 
Ännu en skönhet! Ludvig hälsar alla välkomna in i butiken! 
Vi kommer snart och hälsar på igen.
 
 
 

En ny HJÄLTE i familjen

Kategori: Hantverk, Skinn och läder

"Det är så roligt med IKEA, det finns massa saker där som man kan använda till något helt annat än vad de var tänkta för!" Sa Janne på jobbet efter att vi varit på IKEA i tisdags. De skrattade åt honom, men titta här vad vi hittade:
 
IKEA 365+ HJÄLTE Stekspade IKEA Skonsam mot kärl med non-stick beläggning.
Bra till pannkakor, tänker ni som inte är så insatta i garvning; men det här är i princip en kopia på ett räckjärn, alltså ett verktyg man använder både till att skrapa rent och till att mjukgöra skinn med under garvning!
 
 
Mitt räckjärn, gjort av Ludvig på Historiska Kompaniet.
 
Fördelen med IKEA:s variant är att det är gjort av amidplast som gör det vasst men inte skärande, en mycket bra egenskap för alla skinnskrapor. I vanliga fall har man ett räckjärn för att skrapa med och ett för att mjukgöra med (har man inte det får man som jag ställa sig och slöa eggen mellan de olika användningsområdena, det är därför jag oftast skrapar med spackelspadar.)
 
 
Formen på skaftet är inte optimalt, Janne funderar på att försöka omforma det och skafta om. Däremot bladet är helt perfekt! Det skall bli jättespännande att testa det, vi har grävlingar i frysen som skall mjukgöras så förhoppningsvis behöver det inte dröja alltför länge innan vi kan recensera HJÄLTE 365+ som räckjärn!
Fungerar det blir det en trevlig budgetvariant till vanliga räckjärn, då priset är endast 39:- 
Fungerar det inte, kan man ju alltid ha det till att steka pannkakor med.
 
IKEA 365+ HJÄLTE Stekspade IKEA Skonsam mot kärl med non-stick beläggning.
Denna bild och bilden överst i inlägget är lånade från IKEA:s hemsida.