Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Ny rubricering

Kategori: Allmänt, Grävlings Naturprodukter, Hantverk

Mitt hantverkande har fått en helt ny beteckning. Om jag tänker efter har jag i många år använt just begreppet hantverkare om mig själv, dessförinnan textilare som följt med sedan tiden på Bäckedal. 
Men inte nu längre!
I måndags berättade en av mina medslöjdare på Hemslöjden i Östhammar (jag nämner inga namn!) att personen ifråga mailat hemslöjdskonsulenten i Uppsala: "Martina inte skall nålbinda på slöjddagarna, hon sysslar med horslöjd istället!"
Hemslöjdskonsulenten hade helt iskallt antagit att det "måste vara något nytt!" Hemslöjden nu för tiden har helt enkelt blivit mer flexibel mot vad den var förr.
 
Så just nu funderar jag över hur man skall definiera begreppet "horslöjd": Är det något negativt eller positivt och vad ingår egentligen? Det närmaste jag kan komma att tänka på är fuldesigns fantastiska broderi:
 
Sjutton också, jag måste nog börja brodera iallafall!
 

Folkfest i Gävle

Kategori: Hantverk

I lördags var det stor folkfest i Gävle då järnvägsmuseet firade 100 år. En unik samling med ånglok från 1856 och framåt trafikerade sträckan Gävle-Järnvägsmuseet och det var tågentusiaster tillresta från när och fjärran. Förutom tågen var det också sekelskiftesmarknad, varietéshow, häst och vagn samt drop in-bröllop!
Janne och jag skulle sälja på marknaden så det blev en tidig start på dagen, kl. 04.45 ringde klockan. Men så var vi också på plats i god tid och kunde packa upp våra varor utan stress. 
 
Så här lugnt och stillsamt var det på området innan klockan 10 på morgonen, vårt marknadsstånd skymtar längst fram till vänster:
 
 
 
Lädersmorning, salvor, tjärljus och ett och annat grytunderlägg.
 
Klockan 10 drar det igång, det formligen väller in folk på området och det kommer bara fler och fler under dagen. Närmare 9 000 besökare skall det ha kommit under dagen! Många är vackert klädda i sekelskifteskläder och alla är glada, trevliga och intresserade. 
 
Janne spanar ut över folkhavet och försöker hinna med lite nålslipning mellan kunderna. Strax skall han smita iväg och köpa en bössa av Anders Lindqvist.
 
Tågen tuffar på under hela dagen och lägger området i en tjock stenkolsdimma. Framåt eftermiddagen tar jag mig tid att springa omkring lite på området och fota, men som vanligt hinner man se alltför lite när man själv säljer. Det är dock väldigt skönt att vi är två som står, vi hann iallafall få en liten glimt av allt spännande som pågick. 
Någon tågtur blev det däremot inte den här gången. Vi får hålla tummarna för att museet fortsätter med något liknande evenemang nästa år. Isåfall rekommenderar jag alla att åka dit, man behöver absolut inte ha något specifikt tågintresse för att njuta av en dag som den här, det fanns verkligen något för alla!
 
 
 
 
Otroligt trötta men nöjda och glada med en fantastisk dag packar vi ihop och åker hem. Som vanligt har det inte blivit några foton på mig och Janne tillsammans men när vi kommit hem tar Janne ett gäng bilder på mig i marknadsoutfit.
 
 
Jag ser lika trött ut som jag känner mig... Hatten modifierade jag om kvällen innan eftersom jag inte riktigt trivdes med den tidigare. Man kommer långt med bara varmt vatten! Det blåste och var riktigt kallt hela dagen i Gävle, så det var kofta och vantar som gällde. 
 
 
 
 
 

En vänlig grönskas rika dräkt...

Kategori: Allmänt

 Nu händer det verkligen saker på ön. Och då menar jag inte att sommargästerna börjar droppa in och kön till färjan blir allt längre. Nej, ljuset har återvänt och nu härskar det större delen av dygnet. Värmen börjar också att komma och det grönskar på allvar. För att inte tala om alla blommor överallt.
Blåsippor, blåsippor i mängder! Gräsö står inte Gotland efter när det gäller blåsippor, vilket kan vara lite överväldigande för en utflyttad smålänning som är van vid att se en eller två per säsong. Jag kan bara inte sluta fota dem!
 
 
En grön dimma har svept över skogen och börjar täcka de vissnande spåren efter fjolårets grönska. 
 
 
På ängarna kan man snarare prata om en gul dimma. Gullvivorna lyser ikapp med solen.
 
 
Också havtornen börjar vakna ur sin vintersömn.
 
 
 
När vi kom till kungsängsliljorna på standängen gav den annars alltid så tålmodige Janne upp och gick hem.
 
 
Jag dröjde mig kvar ytterligare en kvart eller så med kameran.
 
 
En enda vit klocka i ensam majestät.
 
 
Tänk att allt det här stod under vatten för bara någon månad sedan! Jag gillar det bättre så här. 
 
 
Hemma i "trädgården" blommar bergenian.
 
 
Glädjande nog har också minipåskliljorna jag trampade ned lite slarvigt i jorden i fjol inte bara tagit sig utan också spridit sig. De verkar trivas runt lyktstolpen!
 
 
Bland allt som spirar och gror blir kontrasten till det som ruvar vid horisonten än större, men också det är ju en del av vår verklighet. En ständig påminnelse om hur skört livet som vi känner idag är.