Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Växtfärgat silke

Kategori: Allmänt

 
Det bästa med att flytta är att man får rota runt i gamla grejer man inte sett på flera år. Ja, naturligtvis kan det vara det värsta också, men jag väljer att se det som att jag faktiskt hunnit med att göra en hel del under mina år. Det material jag har liggande ger mer inspiration än dåligt samvete och jag har faktiskt gjort ganska många häftiga grejer. Som det här växtfärgade silkegarnet som bara ligger och väntar på att bli något fint. Jag köpte vitt silke av Ragnhild på en mysig hantverkshelg i Linköping för många år sedan, därefter fick det ligga ganska länge innan jag plockade fram det under växtfärgningen på Bäckedal. Jag minns att jag kämpade väldigt hårt för att få jämn färg på det, cirkulerade det försiktigt i grytan under hela färgningen. Helt lyckat blev det inte men iallafall hyfsat.
Nu har det fått ligga till sig i ytterligare åtta-nio år och nu har det fått flytta upp i garnkorgen i lägenheten. Kanske någon skulle vilja lära mig knyta hårnät? Det har jag alltid velat kunna!
 
 

The best thing in moving out is the possibility to dig around in things you haven't seen for years! Of course it could be the worst thing as well... But I choose to se it as if I have accomplished quite a while during my years. The materials I have lying around gives me more inspiration than bad conscience. Like the plant dyed silk I found. I dyed it many years ago and now I maybe can use it for netting hairnets? I have always wanted to learn that, perhaps someone wants to teach me?!

God Jul

Kategori: Reenactment

 
God Jul alla bloggläsare, hoppas ni fått mycket god mat och många paket!/

Virus och vantar

Kategori: Allmänt, Nålbindning

Vad göra när man blir däckad av ett otäckt virus och inte kan jobba??
 
Jag passade på att lära Janne att nålbinda. Tro det eller ej, vantarna nedan är hans första par! För mig tog det flera år att få det så jämnt.
 

What to do when totally whiped out by a virus and unable to work??
 
I tought Janne to needlebind. Believe it or not, the mittens below is his first attempt! It took me years to get it that smooth and even!
 
 
Valkning på handen med såpa och varmt vatten. Notera den tjusiga avslutningen. Den har Janne själv kommit på.
 

Fulling on the hand with soap and hot water. Please notice the fancy ending, Janne's own invention.
 
 
 
 
Garnet, ett mjukt ullgarn från Lidl som kostade 50:-/2hg, krympte otroligt mycket och slutresultatet blev väldigt tätt och fint.
 

The soft, wollen yarn shrunk incredible much and the final result is very thick and dense.
 
 
Gjorde jag något nyttigt själv, då? Jodå, ett par julklappsstrumpor av garnet från Petra blev det till slut. Men de lägger jag inte upp bild på förrän imorgon, för nu hänger de på tork på elementet!
 

Did I do something useful myself, then? Yes, a pair of socks for christmas is now drying on the radiator in the bathroom. Pictures tomorrow!