Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Man tager vad man haver...

Kategori: Hantverk

Temat för dagens inlägg är återbruk och alternativa användningsområden. Detta eftersom både jag och Janne sitter ganska still just nu och har gjort så ett tag. Alltså får vi klara oss på det vi har/det som finns runtomkring oss. 
För några dagar sedan saknade jag till exempel en nystpinne:
 
 
Knappgjutningsrycket (jag skall berätta mer om knapp-idén framöver) fixades så här:
 
 
Även om vi hade en hel del bra knapp-formade saker hemma har jag inte kommit mycket längre än så här än. 
 
Jannes tröja har gått sönder såpass illa att det inte går att laga den. Dessutom har han avslutat brickvävningsdelen på hårnätet och fick en hel del efsingar (trådändar) över. Samtidigt ville min mor bli av med lite av mina gamla grejer som fortfarande ligger kvar hemma, så vi fick med oss en kasse "höftkuddar" från min 1700-talsperiod hem. 
Tröjan blev till ett kuddfodral, efsingarna till tofsar och med fyllningen från höftkuddarna blev resutlatet så här bra:
 
 
 

Nålbrott

Kategori: Hantverk, Nålbindning

 
Så här kan det gå när man som Janne nålbinder alltför flitigt!
Eller så kan man se det som en påminnelse över hur viktigt det är att använda materialet på rätt sätt när man gör nålar. En bra nål har ett så stort öga som möjligt utan att för den skull vara grov. Det är en svår balansgång och materialet (i detta fallet trä) måste vara homogent utan några försvagningar. Annars går det förr eller senare som ovan!
 

Nålbindningsexperiment

Kategori: Nålbindning

Vad göra när man är hemma sjuk och nästan inte orkar någonting? Senaste månaden har jag experimenterat lite med nålbindning. Sakerna nedan är inget jag har några historiska belägg för, det är bara lite olika varianter på hur man kan använda tekniken. 
 
Prickigt: 
 
 
Smalrandigt:
 
 
Maskbo:
 
 
Andra sidan, det blir en lite utstickande kant:
 
 
I färdigt skick, mössan Labyrint:
 
 
Det är säkert tio år sedan jag nålband en mössa sist, men jag blev ganska nöjd ändå! När jag ändå var igång testade jag att göra morgontofflor också. De ser ut så här:
 
 
De är inspirerade av persiska giveh, som trots att det nästan överallt står att de är vävda, faktiskt är nålbundna:
 
 
Mer info här: http://www.needlecraftuniversity.com/eNews/eNews0806.htm