Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Pigment och pigmentering

Kategori: Hantverk

 
Förra veckan var vi på ett länge efterlängtat besök till Gysinge. Äntligen dags att shoppa pigment! Tyvärr var utbudet allt annat än stort, de satsar ju på färdigblandad färg, men det blev några kilo(!) ändå så får vi komplettera med lite grönt från lokala färghandeln (som bara har pyttesmå burkar, men i fallet grönt känns det som att vi klarar oss ändå!)
Tre liter linolja och en ny, fräsch kedja till luckan ovanför spisen blev det också. Och den fina handboken man får med gratis(!) om man handlar för över 500:- Perfekt med kulörprover och mängder av tips. 
 
 
Igår var det återigen auktion i Söderboda, eftersom Janne jobbade var svärfar snäll och följde med mig. Oj, vad han fick bära! Roligaste fyndet var nog en liten spånkista på ben, komplett med lock.Perfekt till pågående arbeten. Den är ofärgad ännu så länge, så det blir nog till att testa pigmenten på den. Jag googlade på "spånkorg" och "spånkista" för att få inspiration, och insåg till min förskräckelse att shabby chic drabbat även dem. Nå, kladdigt vitmålat är inte riktigt min grej, så jag gick vidare till Digitalt Museum och konstaterade att konstig smak inte är ett nytt fenomen! Men visst är det mycket charmigare med färg?! 
 
NM.0266489 Gåva 1961
 
Den här gillade jag verkligen, men det fanns inte många målade spånkorgar att studera på så jag tar gärna emot tips på fler.
 
158288 Korg, spånkorg m. lock o grepe, mål i färger, märkt SOD 1875, målning av Mill d.y., fr. Ärnäs, Lima sn, Dalar. G 31/8 1926 Herr Mill Johan Olsson, Ärnäs, Lima. gm. amanuensen S. 
 
Idag blir det förhoppningsvis pigmentblandning hela dagen!
 
 
Kommentera inlägget här: