Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Paj på duva och nötskrika

Kategori: Matlagning

Även om matlagning aldrig riktigt varit min grej, blir det en hel del sådan just nu ändå eftersom jag mest bara går hemma och drar. Förutom de "gamla vanliga" rätterna man kan utantill har jag också gett mig på lite nya saker, vilket lett till en hel del receptletande. Vilket i sin tur fått mig att inse att det saknas en del både på nätet och i bokhyllan.
T.ex. getköttbullar och getlasagne.
Inte för att de skiljer sig så mycket åt mot vanliga köttbullar och vanlig lasagne, men hur vet man det innan man har testat?!
Många av mammas goda recept är inte heller google-bara, som tur är går de att få telefonledes istället.
 
Häromdagen var det dags igen, inte ens i Jägarfruns kokbok gick det att hitta recept på duv- och nötskrikepaj. 
Inget annat att göra än att hitta på ett själv. För andra med samma problem som jag; här kommer det:
 
Paj på duva och nötskrika   ca 6 portioner
(eller som Janne sa, nöt och duvskrika)
 
2 duvbröst
5 nötskrikebröst
1 paket bacon
1/2 purjolök
1 burk crémè fraichè (2 dl)
3 dl grädde
smör till stekning
salt
svartpeppar
ca 1 dl smakrik, riven ost
 
deg:
 2,5 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
150 g smör
2-3 msk kallt vatten
lite salt
ett ägg till pensling
 
Lägg fågelbrösten i en ungssäker form, salta och peppra. Skär lite smör över med en osthyvel. Sätt in i ugnen på 175 grader och låt stå tills fåglarna fått fin färg och köttet släpper från benen, ca 25-30 min. Var försiktig så att nötskrikorna inte bränns. Mina blev i torraste laget.
 
 
Under tiden fåglarna står i ugnen, blanda ingredienserna till pajdegen. Har du smöret i kylskåpet? För att lätt kunna knåda degen kan man använda osthyvel till smöret. 
 
 
Tryck ut degen så jämnt som möjligt i en ungssäker form och låt den stå svalt en stund. Här glömde jag tyvärr bort att ta foton, förlåt!
Pensla sedan pajskalet med ett uppvispat ägg och förgrädda det i 15 minuter på 200 grader i ugnen.
 
 
När fåglarna fått svalna en stund är det dags att pilla loss köttet. Använd fingrarna eller en liten kniv, akta så att du inte får med några ben eller något hagel. Finfördela.
 
 
Skiva purjolöken fint. Klipp baconet i små bitar med en hushållssax och stek upp dem på hög värme. När de fått fin färg, tillsätt purjolöken och låt dem steka tillsammans en liten stund på lägre värme. Tillsätt nu crémè fraichè och grädde och låt koka upp. Salta och peppra. Tillsätt fågelköttet.
 
Häll smeten i pajskalet och toppa med riven ost. Sätt in pajen i nedre delen av ugnen på 200 grader och låt den stå tills osten smält och pajen fått fin färg, 5-10 minuter.
 
 
Serveras med t.ex. grönsallad.
 
Nästa gång kommer vi antagligen ha i lite trattkantareller också!
 
 
 
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

 • Emilie säger:
  2014-02-05 | 16:33:34
  Bloggadress: http://www.hittarecept.se

  Hej!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

 • Jonna säger:
  2016-10-24 | 07:57:36

  Inte fan äter man väl nötskrika?? Hur fångar du den? Med nät??? Helt sanslöst får jag säga.

  Svar: Hej och förlåt att jag inte svarat tidigare, jag kollar inte till bloggen så ofta längre. Det är jakttid på nötskrika precis som på många andra svenska fåglar, t.ex. sjöfåglar, tjäder, duvor med mera. Dock aldrig med nät, det är inte tillåtet enligt lag (förutom vid ringmärkning) och det är dessutom ett mycket grymt och otrevligt sätt att fånga fågel på. Vi har valt att ta tillvara på så mycket som möjligt av det min man skjuter och tycker det är självklart att man äter även kråkfåglar.
  Vad vi däremot INTE äter är importerat kött från djurindustrier i andra länder, t.ex. kyckling som både far illa därefter transporteras onödigt långt. Bättre att ta tillvara på de resurser som finns på hemmaplan!
  Bomärkt

 • Jonna säger:
  2017-01-25 | 10:22:43

  ok. Nej här äts inte heller något importerat kött, inte något kött överhuvudtaget längre faktiskt. Håller med att om man måste äta kött, så är det bättre med vilt. Tyckte bara det lät helt sjukt med nötskrika.

  Svar: Det har man all rätt att tycka och då är det också ett mycket bra val att inte äta kött alls. Personligen har jag svårare för folk som inte vet/vill veta vad de äter eller varifrån det kommer. Hela matindustrin av idag är väldigt sjuk och inte särskilt hållbar.Själva har vi gjort ett val att försöka försörja oss på vad naturen har att ge. Vi samlar sådant vi hittar i skogen, tar rätt på restprodukter efter jakt och slakt, använder oss av gamla recept och gamla tekniker. Vad som är rätt och fel är naturligtvis inte upp till oss att avgöra men vi försöker ha ett respektfullt förhållningssätt.
  Bomärkt

Kommentera inlägget här: