Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Jannes byxor

Kategori: 1800-tal, Hantverk, Sömnad

Jannes byxor. Som jag har kämpat! Mest är det mitt eget fel; de flesta hade nog antingen ritat av ett par gamla byxor och gjort dem lite old-stylish eller köpt ett mönster. Jag köpte The Victorian Tailor-an introduction to Period Tailoring från Historiska kompaniet.
 
Den går mycket noggrant igenom grunderna i klassiskt herrskrädderi och innehåller citat såsom:
 
Now comes the odd-sounding bit: Place the crutch in your mouth and, starting at the fly marks, bite the seam open to the crutch point.
(ur The Victorian Tailor av James Maclochlainn)
 
 
Jag läser, mäter, ritar och läser igen. En del är briljant förklarat med fina teckningar och bra beskrivningar, annat hoppas över såsom självklart. Sommaren går och sypaniken kommer krypande. Men med lite hjälp härifrån: Missouri Town 1855's blog och en hel del fusk blev jag faktiskt (nästan) klar i tid till Öregrunds Badortsdagar. Mitt bästa fusk var att använda fållen till ett gammalt draglakan som linningsfoder! Sämsta fusket var sicksack som syns tydligt i ena fickan eftersom de glipar. Blä. 
 
Byxorna är sydda i ett svart ylle från Korps som jag la nästan en hel julinatt på att dampa medan jag tittade på barnfilm på datorn. Dampning är ett tidsödande men viktigt moment jag lärde mig när jag gick på Bäckedal, en slags förkrympning av tyget med hjälp av våt trasa och strykjärn. Man går igenom decimeter för decimeter av tyget och ser till att pressa ned så mycket ånga som möjligt i det med ett hett strykjärn. Ja, det blir varmt! Därav nattarbetet, med dörrar och fönster öppna på vid gavel blev temperaturen iallafall nästan uthärdlig. Dampningen skedde enbart i ljuset från datorn och när jag väl tände igen var hela rummet täckt av svart ludd! 
 
Det var inte i det här årtusendet jag sydde fickor och knäppgylfar senast och det märks, men med lite efterjusteringar kan det nog bli bra så småningom.
Bilder från Badortsdagarna. Notera marknadsståndet, det byggde Janne kvällen innan av en gammal hammock! 
 
 
 
Kjol till mig och väst till Janne i samma svarta ylletyg blir kommande projekt. Kjolen är redan tillklippt, tack vare en hemlig låda i ett skåp hemma hos mor och far! Men mer om det i nästa inlägg!
Kommentera inlägget här: