Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Nålbundna barnskor

Kategori: Allmänt, Nålbindning

 
I den torra Faiyumregionen ca 10 mil söder om Kairo ligger gravfältet, eller kanske hellre nekropolen, 
Fag el-Gamous. Under 28 år har Brigham Young University mission bedrivit utgrävningar där och i veckan har en del av resultaten publicerats i internationell press. Fokus har legat på att man menar att det kan finnas så många som en miljon mumier begravda där. Egyptens antikministerium (Egypt antiquity ministry) protesterar mot uttalandet och menar att det snarare än mumier handlar om kroppar och dåligt bevarade kvarlevor. I själva verket har det bara grävts upp en regelrätt mumie på platsen och det var så tidigt som 1980.
Vad man däremot har upptäckt, om man bortser från de smått sensationella rubrikerna, är en ca 2000 år gammal gravsättning med tämligen vanliga människor. De ligger mycket tätt ihop utan överväldigande gravgåvor och även om en del av kropparna uppvisar försök till balsamering är det framförallt de torra omgivningarna som bevarat dem. Mest spektakulär är antagligen den 213 cm långa individ som bokstavligen vikts på mitten för att få plats i gravschaktet. Man nämner också grupperingar med blonda respektive rödhåriga individer, begravda tillsammans efter vad man tror är familjetillhörighet. Just det sistnämnda är jag personligen mycket tveksam till, frågan är om det inte snarare är omständigheter i omgivningen/prepareringen som lett till de olika hårfärgerna. 
Men det är inte därför jag skriver om miljonmumierna. 
Anledningen till att jag uppmärksammar det här fyndet har faktiskt inget alls att göra med mitt intresse för mumier, istället handlar det om en ytterst välbevarad liten kropp från vad man (på vad jag anser är ganska tvivelaktiga grunder) tror är en 18 månader gammal flicka. Begravd i fint linnetyg, med ett bronsarmband på vardera armen och med dessa färgglada, utsökta små tossor på fötterna:
 
 Bild från Hexapolis.com
 
 
Jag har inte hittat någon uppgift om material eller teknik än, men min gissning är bomull respektive nålbindning. Nålbindning?! Tänker ni, de se ju stickade ut! 
Ja, precis som de röda, egyptiska strumporna nedan, vilka fortfarande ofta förekommer som exempel på tidig stickning på nätet. I själva verket är de sydda med en tråd, ögla i ögla, på samma vis som jag alltså tror att barntossorna ovan är gjorda. Det vill säga nålbindning!
 
Bild från Wikipedia. Nålbundna egyptiska tåstrumpor ca 300-500 e.Kr.
 
 
 Principskiss, öglestygn (Ur "Nålbindning - ur ett historiskt perspektiv" av mig)
 
 
Kommentera inlägget här: