Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Pulled goat och annat lördagsmys

Kategori: Allmänt, Matlagning, Nålbindning

Efter två sjukdomsmässigt ganska jobbiga månader ( utbytta mediciner, återgång till kryckor, trassel med läkare,osv.) hoppas jag på att det börjar vända nu och idag har varit en riktigt fin dag! Kanske har det med ljusets återkomst att göra, kanske med all snö som bäddar in huset likt bomull och kristyr på ett pepparkakshus!
 
 
Jag har hunnit med jättelång sovmorgon, flera hundpromenader i härlig kramsnö, tvätt, tvätthängning och tvättvikning. En getrygg från frysen jag ganska oinspirerat tänkt göra "nåt" med blev till "pulled goat".
 
 
                      Goat
                                                Bild från: http://www.clipart.dk.co.uk/
 
I vanlig ordning när jag vill laga mat finns det inga recept att tillgå, men efter att ha läst en bunt recept på pulled pork, pulled beef och pulled chicken lyckades jag ändå ganska bra med de råvaror som fanns att tillgå här hemma. Själva grejen, om jag fattat det rätt, är att en bit kött skall tillagas på låg värme i ungssäker gryta i ugnen tills det är så mört att det faller i bitar. Smaksättningen verkar kunna varieras i det oändliga, själv stal jag en öl och lite whiskey från Jannes förråd, blandade med soya, ketchup, råsocker, thaisås (tror inte det är någon vanlig ingrediens, men i princip det enda vi har hemma med lite styrka på!) och diverse kryddor. En gullök fick också sjuda med i blandningen på 150 grader i ugnen. Egentligen lite för varmt, men jag fegade för att säkert hinna klart tills innan Janne skulle åka igen. 
Efter två timmar började det lukta lite småtrevligt från ungen, när Janne efter ytterligare en och en halv timme steg upp påstod han att det doftade nästan som när hans farmor fortfarande bodde här! Inte illa!  
 
Fortfarande var det dock inte färdigt, så efter Jannes frukost fikade vi kokkaffe och hembakta semlor framför Antikrundan på svtplay. Lite nålbindning hann vi också med, innan det var dags att göra iordning kvällsmaten.
Vi håller båda på med stora strumpor, stl. 45-47. Jannes är nästan klara, medan jag efter två månader fortfarande kämpar med hälarna!
De är till Janne och skall passa att ha i kängor, därför gör jag dem i tvåtrådigt svenskt ullgarn. Det är tunt. 
 
 
Trots att jag tar tre maskor bakom tummen blir kvalitén inte mycket tjockare än en vanlig sportsocka, men vad sjutton, jag har ju tid! Ett tag trodde jag att jag gjort dem för små, det var lite jobbigt, men de är lagom ännu så länge. Men jag tänker definitivt valka dem för hand, inte köra i tvättmaskinen! Det kanske till och med blir en gammal tovningsklassiker, inpassning direkt på fötterna. Jag återkommer med bilder isåfall!
 
Hur gick det med geten, då? Jodå, efter 4-5 timmars puttrande i ugnen hade Janne all möda i världen att pilla ut filéerna utan att ta sönder köttet. Han såg lite småsur ut när jag påpekade att det skulle vara sönderrivet, jag borde uppenbarligen varit bättre på att förklara konceptet!
 
Det finfördelade köttet åt vi ihop med hembakta tortillabröd, sallad, naturell crémè fraiché och paprika och det var lätt det bästa jag ätit i år! Vi kommer definitivt att tillreda kött på det här sättet igen. Att det lagar sig själv i ugnen har väl aldrig varit mer sant och det finns många olika varianter att prova på, inte minst när det kommer till tillbehören. 
 
Bäst av allt är dock att jag inte har så ont i kroppen ikväll! 
 
Hm... Ni andra kollade på Melodifestivalen och åt chips, va?

KOMMENTARER:

  • Elle säger:
    2014-02-18 | 14:55:23

    Tjena tjena!!" Skönt du har dagar du mår bättre på oxå.. Har börjat lite smått med nålbinderiet själv då jag har en vän som är Lajjvare/medeltid och diakon :) Hon säger hon är inte så duktig.. Hon är extremt blygsam.. Det verkar finnas olika nålbinderier/Tekniker beroende på lite vars det fyndats.. Den där boken verkar intressant..

    Svar: Tack så mycket! Lycka till med nålbindningen och hälsa familjen från Janne och mig!
    Bomärkt

Kommentera inlägget här: