Bomärkt

En blogg om hantverk och historia

Vegamössan - en äventyrlig huvudbonad

Kategori: 1800-tal, Reenactment

Skeppet Vega på sin färd genom Nordostpassagen. Målning av Jacob Hägg från Wikipedia
 
"Vad är egentligen en vegamössa och varför heter den så" undrade jag för några månader sedan. Nu vet jag lite mer och jag kan lova; är det något en äkta 1880-talsäventyrare hade på huvudet, så var det en sådan! 
 
Men vi börjar med skärmmössan. Den kom till Sverige i början av 1800-talet i form av kaskettenfrån franskans casquette. En mössa i läder med skärm fram, ibland bak samt även flärpar vid sidorna. Eftersom den gick att vika ihop var den en populär resemössa.
 
 
Kaskett från 1815,  Nordiska Museets samlingar, finns på Digitalt Museum
 
Kaskettens efterföljare är den runda skärmmössan med blank skärm som under 1800-talet i olika skepnader börjar användas av såväl militär och tjänstemän som av vanliga arbetare.
 
PåStockholmska arbetare hos fotografen på 1870-talet. De var inte längre beredda att låta sig hunsas med.  Nu hade en befolkningsgrupp som identifierade sig som och utpekades som "arbetarklass" vuxit fram. De här avbildade fick dock knappast själva uppleva hur de slutligen släpptes fram till politiskt inflytande.
Arbetare redo för kamp, Stockholm, 1870-tal www.stockholmshistoria.com
 
Var kommer då namnet Vega ifrån? Jo,1880 anlöper skeppet Vega Stockholm under fyrverkerier, jubel och stora festligheter. Efter en två år lång expedition, vilken inbegripit en nio månader lång infrysning i packisen, är Adolf Erik Nordenskiöld och hans besättning tillbaka i Sverige igen.
 
Ur Vegas Färd kring Asien och Europa av A E Nordenskiöld
 
De har, utan några manförluster, seglat Nordostpassagen norr om Sibirien och genom Berings sund och på så sätt tagit sig sjövägen runt Europa och Asien. En bedrift ingen tidigare klarat av. 
Vegaexpeditionen utmärkt med rött, från Wikipedia
 
Det sena 1800-talet älskar upptäcksresande och äventyrare och uppmärksamheten för expeditionen är stor.
En bild på besättningen i låga, platta mössor får enorm genomslagskraft.
Nu vill alla ha en vegamössa.
 
Ur Vegas Färd kring Asien och Europa av A E Nordenskiöld
 
Är det månne därför Emil är så förtjust i sin mysse?
Bild från www.astridlindgren.se
 
Numera kallas de flesta svarta eller blå skärmmössor för vegamössor och det finns många olika modeller att köpa. En del vackert dekorerade med snoddar, band och brokad, andra mer sobert enkla.
Sveriges kustbefolkning har blivit mer eller mindre synonym med vegamössan, men också Småland i och med Emil i Lönneberga och hans mysse. 
Jag har här och var stött på benämningen "Oscar II" på vegamössor vilket orsakade mig visst huvudbry, innan jag hittade den här texten på Digitalt Museum: (min fetstil)
 
Svart skärmmössa med kulle av cheviot. Blanklackad styv skärm, på insidan svartmålad. Kring kullen svart ripsvävt sidenband. Svart skinnträns fram. Inuti fodrad med svart siden och svettrem av svart skinn. 
På tyget tryckt med grön text, omramande ovalt dekorkantat sv/v porträtt av kung Oscar II i uniform:
Stockholms Facon
GARANTI
ÄKTA BLÅTT
Tyvärr fanns insidan på mössan inte avfotad.
 
Nordenskiölds stora äventyr öppnade inte upp någon ny handelsväg, (iallafall inte förrän långt senare) istället är det de vetenskapliga studierna, en direkt följd av fastfrysningen, som blev det stora utbytet av expeditionen.
Samtliga band av Vegas färd kring Asien och Europa finns upplagda härwww.zenker.se
 
Väl begagnad vegamössa i bomull
 
Källor:
Ulla Centergran, Dräktportalen, ursprungligen ur HEMBYGDEN nr 4/2003
 
Kommentera inlägget här: